Top

Pluis

In juli/augustus 2022 voer Vrijbuiter door Nederland met Pluis, twee (van drie) enorme handen, kunstwerken van 4 meter hoog. Het kunstwerk is gemaakt van vispluis, verzameld langs de kust. Overal waar we kwamen probeerden we mensen te inspireren en aandacht te vragen voor het probleem van plastic, en meer specifiek vispluis, in zee.

Vispluis wordt gebruikt in de visserij om de netten te beschermen tegen de bodem en wordt hiervoor in grote klossen onder de netten gebonden. De plastic draadjes slijten echter af en blijven achter in de zee. Er is veel aandacht voor zwerfvuil; maar de blauwe draadjes zijn minder zichtbaar. Maar heb je ze eenmaal gezien, dan ontdek je dat er honderden touwtjes langs de kust liggen, volgens de nationale tellingen van Stichting De Noordzee maar liefst 1 draadje of bosje per meter strand, het is daarmee één van de meest voorkomende soorten afval dat aanspoelt langs de Nederlandse kust.

Op onze reis voeren vrijwilligers van stichting View mee, en de maker van deze kunstwerken: Kianoosh Gerami. Check voor meer informatie pluis.nu