Top

Impressie

Vrijbuiter is een goede zeiler. Het hoofdtuigage bestaat uit een grootzeil van zo’n 120 vierkante meter groot, een fok van 65 vierkante meter en een kluiver van 40 vierkante meter groot. Daarnaast hebben we nog veel ‘speelzeiltjes’ om tijdens langere tochten nog meer snelheid te kunnen maken. We kunnen een waterzeil onder de giek of onder de Fokkeboom hangen. En wat geeft het gaffeltopzeil aan extra snelheid? Wiebe vindt het leuk om samen met u verschillende zeilen uit te proberen om zo meer te leren en de grootst mogelijke snelheid met het schip te halen.

We vinden het belangrijk dat het schip er authentiek en gastvrij uit ziet. Wij hebben de luikenkap grotendeels gelaten zoals die vroeger was, zodat wij vracht kunnen laden en lossen of zodat wij, door de luiken ‘s avonds open te leggen, in de buitenlucht kunnen eten terwijl we eigenlijk binnen zitten.

Toch kunt u door de brede gangboorden en het overzichtelijke dek goed over het schip bewegen. Zitplekken vormen zich op een natuurlijke wijze: een fender wordt ineens een kussen en het dek een bed. Het plafond is de hemel en slapen kan overal!

Toen we het schip kochten was het van binnen een doorsnee charterschip. We vielen op het overzichtelijke dek en de mooie lijnen van de roef. Met een eerste verbouwing in de winter van 2020/2021 werd het schip al meer de Vrijbuiter die wij voor ogen hadden. Een groter leefruim met een gezellige keuken. In het verleden bouwden we al een Londense Dubbeldekker om tot onze woning, met minimale middelen. Deze ervaring namen we mee bij de verbouwing van Vrijbuiter; We wisten welke sfeer we wilden creëren en hoe we dit moesten aanpakken. Het resultaat is sfeervol, eigenwijs, met oog voor detail.

We hebben drie tweepersoonshutten en twee keer een zespersoons hut aan boord. In totaal kunnen er 18 gasten aan boord slapen. Er is een toilet en een douche. Het leefruim met open keuken voelt aan als een huiskamer, dat vinden wij belangrijk. Een fijne plek om als afsluiting van een mooie dag zeilen nog wat na te praten, om daarna te kooi te gaan.

Aan de muren hangen naast een eigen selectie van afbeeldingen en objecten ook werken van bevriende kunstenaars. Bekijk op de Galerie Vrijbuiter pagina welke kunstenaar nu aan het exposeren is.

 

Elektrisch

In het voorjaar van 2023 heeft de Vrijbuiter een grote verbouwing ondergaan, de oude dieselmotor en generator werden uit het schip gehaald, daarvoor in de plaats kwam een elektromotor en grote accupakketten. Vanaf eind Juni mogen we ons het eerste schip in de bruine vloot noemen dat gecertificeerd is om elektrisch te varen. Dit alles onder het motto: ‘maak van de bruine vloot een groene vloot’.

Elke keer dat u ons schip bezoekt, zullen er weer dingen zijn veranderd of verbeterd, want we willen Vrijbuiter steeds mooier maken. ‘Alles wat aandacht krijgt groeit’, dat zal in de toekomst zeker blijken bij dit schone scheepje.